Alimentació saludable
“La importància d’una dieta equilibrada a la primera infància”
L’alimentació durant els primers
anys de vida es fonamental per al desenvolupament tant físic, com cognitiu i
emocional de l’infant. És en aquest moment, on el cos i la ment exploren un
creixement accelerat, per això es tan important una bona alimentació.
La importància d’una dieta equilibrada a la primera infància
En aquesta etapa, el cos
desenvolupa òrgans, músculs, ossos i el sistema nerviós de manera accelerada, i
per aquest motiu es essencial una dieta equilibrada que cobreixi les
necessitats nutricionals úniques i molt més elevades que en altres fases del
creixement.
Una dieta equilibrada afavoreix
tant el creixement físic, com el desenvolupament cerebral, que esta especialment
actiu en aquesta etapa. A més a més, permet tenir un bon sistema immunològic,
reduint l’aparició de malalties i contribueix a la creació d’hàbits alimentaris
saludables que perduraran en el temps.
Els aliments essencials per al
desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys són els làctics, les fruites i
verdures, proteïnes, greixos saludables i cereals.
Els làctics aporten calci i
vitamina D, per a un creixement ossi adequat. També es fonamental per la salut
dental.
Les fruites i verdures ofereixen
una amplia varietat de vitamines, minerals i antioxidants.
Les proteïnes que contenen les carns
magres, el peix, els ous i les llegums son de gran qualitat i ajuden a la
formació de teixits , músculs i òrgans vitals.
Els greixos saludables afavoreixen
el desenvolupament del cervell.
Els cereals proporcionen energia
sostinguda que ajuda a l’activitat física i mental durant el dia.
Consells pràctics per integrar uns hàbits d’alimentació saludable
- - Planificar els menjars per anar introduïnt aliments
nous de manera gradual i així fomentar la varietat d’aliments.
- - Canviar la presentació i les combinacions d’aliments
pot facilitar a l’infant mantenir l’interès a llarg termini per adquirir una
bona alimentació.
- - Prioritzar el menjar casolà fomenta la varietat de
gustos i sabors, fet que aportarà a l’infant un ventall més ampli al seu
paladar.
- - Participació activa dels infants. És important
establir una rutina diària que acompanyi aquest hàbit tenint en compte
involucrar a l’infant en tot moment: preparant els aliments que anem a menjar,
preparant la taula, donant-li la oportunitat d’agafar els estris indicats per
menjar per si mateix, sempre tenint en compte el seu moment evolutiu i així
afavorir l’adquisició de la seva autonomia.
Cal tenir en compte evitar pantalles i altres
distraccions per convertir així aquesta estona en un moment familiar, d’escolta
activa, agradable, de compartir aquesta estona junts i que afavoreixi la
sensació de que el menjar és un acte de plaer i satisfacció per a tots.
Beneficis a llarg termini d’una alimentació saludable
- - Creixement físic òptim
- - Enfortiment del sistema immunològic
- - Millor rendiment cognitiu
- - Prevenció de problemes de salut
- - Hàbits saludables per a tota la vida
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada