dijous, 10 d’abril del 2025

Alimentació saludable

 

Alimentació saludable

“La importància d’una dieta equilibrada a la primera infància”


L’alimentació durant els primers anys de vida es fonamental per al desenvolupament tant físic, com cognitiu i emocional de l’infant. És en aquest moment, on el cos i la ment exploren un creixement accelerat, per això es tan important una bona alimentació.


La importància d’una dieta equilibrada a la primera infància

En aquesta etapa, el cos desenvolupa òrgans, músculs, ossos i el sistema nerviós de manera accelerada, i per aquest motiu es essencial una dieta equilibrada que cobreixi les necessitats nutricionals úniques i molt més elevades que en altres fases del creixement.

Una dieta equilibrada afavoreix tant el creixement físic, com el desenvolupament cerebral, que esta especialment actiu en aquesta etapa. A més a més, permet tenir un bon sistema immunològic, reduint l’aparició de malalties i contribueix a la creació d’hàbits alimentaris saludables que perduraran en el temps.

Els aliments essencials per al desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys són els làctics, les fruites i verdures, proteïnes, greixos saludables i cereals.

Els làctics aporten calci i vitamina D, per a un creixement ossi adequat. També es fonamental per la salut dental.

Les fruites i verdures ofereixen una amplia varietat de vitamines, minerals i antioxidants.

Les proteïnes que contenen les carns magres, el peix, els ous i les llegums son de gran qualitat i ajuden a la formació de teixits , músculs i òrgans vitals.

Els greixos saludables afavoreixen el desenvolupament del cervell.

Els cereals proporcionen energia sostinguda que ajuda a l’activitat física i mental durant el dia.


Consells pràctics per integrar uns hàbits d’alimentació saludable

-     - Planificar els menjars per anar introduïnt aliments nous de manera gradual i així fomentar la varietat d’aliments.

-     - Canviar la presentació i les combinacions d’aliments pot facilitar a l’infant mantenir l’interès a llarg termini per adquirir una bona alimentació.

-      - Prioritzar el menjar casolà fomenta la varietat de gustos i sabors, fet que aportarà a l’infant un ventall més ampli al seu paladar.

-     - Participació activa dels infants. És important establir una rutina diària que acompanyi aquest hàbit tenint en compte involucrar a l’infant en tot moment: preparant els aliments que anem a menjar, preparant la taula, donant-li la oportunitat d’agafar els estris indicats per menjar per si mateix, sempre tenint en compte el seu moment evolutiu i així afavorir l’adquisició de la seva autonomia.

Cal tenir en compte evitar pantalles i altres distraccions per convertir així aquesta estona en un moment familiar, d’escolta activa, agradable, de compartir aquesta estona junts i que afavoreixi la sensació de que el menjar és un acte de plaer i satisfacció per a tots.


Beneficis a llarg termini d’una alimentació saludable

-          - Creixement físic òptim

-          - Enfortiment del sistema immunològic

-          - Millor rendiment cognitiu

-          - Prevenció de problemes de salut

-          - Hàbits saludables per a tota la vida

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada